2011. január 31.

Roger Ballen

Roger Ballen amerikai születésű művész az 1970-es évek végétől él és alkot Afrikában. Geológusként főként a Dél-afrikai vidéket járva jutott el több, generációk óta elzárt közösségébe, bepillantást nyert az apró, marginalizált városok és falvak életébe, megismerte a helyi kultúrát, szokásokat és motívumokat.

Ballent már sokan megvádolták azzal, hogy képei túlságosan áldozatul esnek a fotós szubjektív látásmódjának, a végeredmény pedig megalázó helyzetbe hozza, és kizsákmányolja az alanyokat, így akaratlanul csúfot űzve ezekből a közösségekből és emberekből. Képei, bár láthatóan sok esetben előre megrendezettek, ennek ellenére mit sem veszítenek természetes hatásukból és erejükből. A sokszor abszurd és vicces beállításaival, kendőzetlen, elénk tárt helyi, brutális valósággal zavarba ejtőek lehetnek a világ teljesen más pontján, és más körülmények között élők számára.

Mágikus realista stílusának köszönhetően tény és fikció látszólag elmosódik, nehezen eldönthető, mi került oda a kép kedvéért, és mi volt már előtte is ott. Így a tárgyak, személyek és állatok egyszerre hatnak kínosan, és látszólag remekül illeszkednek egymáshoz, és a kicsit rideg, személytelen környezetükbe. Ezen tovább erősít a vakuval teremtett homogén, saját kontrasztvilág. Képein visszatérő elemek a test, a kosz, szennyezett falak és egyéb felületek, textúrák, doboz alá rejtett apró, biztonságos világok, gyermek és barlangrajszerű falfirkák, tekergő kábelek és drótok.

Azzal, hogy ezen a számunkra teljesen idegennek ható, távoli világban teremtette meg a sajátos, szürreális, bizarr álomvilágát, csak ráerősít az amúgy is idegenkedő szemlélők megdöbbenő, értetlen hozzáállására. Egyszerre dokumentál, és játszik úgy a karakterek, helyszínek és komponálás adta lehetőségekkel, hogy nem lesz erőltetett, művi, és a megrendezettség ellenére sem veszít abból nyers, taszító bájból, ami eredetileg is körüllengi.

Roger Ballen hivatalos oldala
Érdekes audió és videó interjúk a lens culture oldalon


Megosztás Facebookon ! Megosztás MySpace-en ! Megosztás Google Readerben ! Blog Feed !

2 hozzászólás:

Névtelen írta...

imádom, köszi!

Névtelen írta...

ja, elég jó, most hogy így már nézegetem a képeit egy ideje

Megjegyzés küldése

Írj nekünk hozzászólást! Nem kell regisztrálnod hozzá, megteheted a Név/URL-címet kiválasztva a legördülő menüben alul. Mi arra bátorítanánk, hogy így szólj hozzá, ne Névtelenül. Kösz!