2011. február 11.

Jason Lutes: Berlin a kövek városa

Tavaly év végén jelent meg Jason Lutes: Berlin - a kövek városa című, itthon trilógiaként bemutatásra kerülő történelmi képregénye.


"A történet az 1920-as évek Németországában, a weimari köztársaságban játszódik, melyre már sötét árnyként vetül a formálódó fasizmus. A berlini kisemberek és polgárok még próbálják hétköznapi életüket élni, a mulatók és lokálok is tömve vannak, az utcákon azonban már mindennaposak a barnainges rohamcsapatok és a kommunisták között. Jason Lutes hiperrealista rajzstílusban és igazi regényhez méltó líraisággal, belső monológokkal követi nyomon hősei életét" - olvasható a kiadó honlapján.

Jason Lutes képregénye hűen, az apró részletekre is ügyelve mutatja be a két világháború közti Berlin mindennapjait. Szereplői autonóm, érzékeny lények - és meglepően sok van belőlük. A könyv olvasása közben azt éreztem, hogy a történet szerteágazó epizódjait valójában maga a város, Berlin köti össze, mint egy a háttérben meghúzódó, élő, lélegző entitás, ami a hátán hordozza a hamarosan végbemenő óriási történelmi változások apró figuráit.

Egyelőre azonban mindenki éli az életét. A két legfőbb szereplő, a sokat próbált újságíró, Kurt Severing és a fiatal, művészlelkű lány Marthe Müller, aki tanulni érkezik a hatalmas városba. Rajtuk kívül számtalan emlékezetes figurával találkozhatunk, például Annával a leszbikus művésszel, vagy az első világháborút végig harcolt, öreg, humanista rendőrrel, vagy a szegénységben tengődő, sok gyermeket nevelő asszonnyal és így tovább.

Jason Lutes remek érzékkel, finoman mutatja be a korabeli viszonyokat, az emberi motivációkat és ami talán a legfontosabb: nem tolakodó, nem érezzük úgy, hogy minden esemény egy pont felé mutat, a történelem még nincs eldöntve, a jövő bizonytalan.

A vérgőzös akcióra éhező olvasóknak nem a Berlin - a kövek városa lesz a kedvenc képregénye, ez egy lassú folyású történelmi ínyencség, a rajzok letisztultak és kiegyensúlyozottak, a karakterek árnyaltak, a helyszínek hangulatosak én csak ajánlani tudom.




A képregény kiadója, a Comicsmania vezetője írja:
"A Comicsmania célja, hogy a hazai képregény kiadásba egy kis vérfrissítést hozzon. Kiadónk elsősorban érett, humanista képregényeket kíván megjelentetni, melyek hús-vér emberek hétköznapjairól szólnak. Legfontosabb célunk, hogy a hazai képregényrajongók asztalára igényes műveket tegyünk le, melyek rohanó világunkban egy kis kikapcsolódásra, elgondolkodásra adnak lehetőséget."

Megosztás Facebookon ! Megosztás MySpace-en ! Megosztás Google Readerben ! Blog Feed !

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Írj nekünk hozzászólást! Nem kell regisztrálnod hozzá, megteheted a Név/URL-címet kiválasztva a legördülő menüben alul. Mi arra bátorítanánk, hogy így szólj hozzá, ne Névtelenül. Kösz!