2011. március 10.

Városok 2.

Tokió város zászlaja

Ha valaha is érezted, hogy agyon nyom a város, ahol élsz, hogy eleged van a tömegből és kicsit egyedül szeretnél lenni, gondolj arra bátran, hogy van sokkal rosszabb is. Rovatunk második darabja a világ egyik legnépesebb városába kalauzol el, a teljesség legkisebb igénye nélkül, egy kávézásnyi időbe sűrítve.


Tokió és tömeg

Tokió japán fővárosa, körülbelül tizenhárom millióan lakják, de ha hozzászámítjuk a "Nagy Tokió Területnek" nevezett kiterjedt agglomerációt, akkor körülbelül 35 000 000 fős népességet kapunk, ez nagyjából három és félszerese a teljes magyarországi lakosságnak, egyetlen, több megyénk területét kitevő metropoliszban. Ezért Tokió legfontosabb közlekedési egysége a vasút, legyen az földfelszíni, vagy a híres-hírhedt földalatti. A város 13 metróvonallal büszkélkedhet (Budapest hárommal). Itt él a japán császár is, és itt a székhelye a japán kormánynak. Az alábbi videó egy tokiói vasútállomáson készült csúcsidőben, akik velem együtt nehezen viselik a tömeget, mély együttérzéssel figyelhetik az eseményeket. Figyeljük meg, hogy milyen nyugodt mindenki, a vasúti alkalmazottak derűsen préselik az embereket, senki egy szót sem szól, nem hőbörög, nem anyázik.



Szintén Tokióban található a világ egyik legforgalmasabb kereszteződése a Sibuja pályaudvar mellett, ahol egy perc alatt is több ezer ember áramlik keresztül.



A világ legfejlettebb, csúcstechnológiában élen járó országának hatalmas szíve tehát finoman szólva is túlzsúfolt, a hatalmas városkomplexumban elképzelhetetlenül sokan élnek együtt egy viszonylag kicsi területen. Nagyon sokat lehetne és kellene tanulnunk tőlük nekünk magyaroknak, akik kevesebb mint tízmillióan is alig férünk meg egymás mellett ebben az országban.
Megosztás Facebookon ! Megosztás MySpace-en ! Megosztás Google Readerben ! Blog Feed !

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Írj nekünk hozzászólást! Nem kell regisztrálnod hozzá, megteheted a Név/URL-címet kiválasztva a legördülő menüben alul. Mi arra bátorítanánk, hogy így szólj hozzá, ne Névtelenül. Kösz!